Reputatieonderzoek: Raad voor de kinderbescherming

De Raad voor de Kinderbescherming heeft de zeer belangrijke taak om op te komen voor de rechten van kinderen voor wie veilig opgroeien niet vanzelfsprekend is. Dat maakt haar maatschappelijke rol evident. Tegelijk heeft de organisatie soms te maken met ingewikkelde kwesties en kritiek, bijvoorbeeld rond de toeslagenaffaire en uithuisplaatsingen. De Raad voor de Kinderbescherming vindt het belangrijk om te weten wat ketenpartners, burgers en cliënten van de organisatie vinden en verwachten. Daarom vroeg de Raad in 2023 aan IVRM Reputatie om hier onderzoek naar te doen. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om de samenwerking met ketenpartners te versterken en de werkwijze van de Raad verder te verbeteren. Ook wil de Raad de resultaten gebruiken voor haar communicatiebeleid, onder meer op het vlak van cliëntcommunicatie. 

Resultaat

Met het reputatieonderzoek door IVRM heeft de Raad voor de Kinderbescherming concrete informatie en adviezen gekregen om te sturen op reputatie. De onderzoeksuitkomsten bieden waardevolle aanknopingspunten om de werkwijze van de Raad in haar onderzoeken en de uitvoering van taakstraffen verder te verbeteren. Daarnaast geven de uitkomsten inzicht in de mogelijkheden om de werkrelatie met ketenpartners, zoals de jeugdbescherming, gemeenten, politie, het OM en de rechtspraak, te versterken.

De uitkomsten van het onderzoek zijn daarnaast gebruikt in het traject om de communicatie met cliënten te verbeteren. Het gaat dan bijvoorbeeld om brieven en de informatie op de website voor ouders en kinderen.

Uitkomsten

Uit het onderzoek komt onder meer naar voren dat ketenpartners doorgaans positief zijn over de RvdK. Professioneel, deskundig, onafhankelijk en altijd gericht op rechtsbescherming. Oftewel, een goede samenwerkingspartner. Maar het mag soms ook dynamischer en met de blik naar buiten. Ketenpartners zijn ook te spreken over de kwaliteit van het onderzoek en advies door de RvdK, vooral rond het jeugdstrafrecht. Wel mag er volgens hen meer aandacht komen voor de problematiek van ouders en voor de context van het gezin.

Burgers zijn gematigd positief over de RvdK en weten vaak niet wat de Raad precies doet. Wel zien zij het belang van de RvdK voor het veilig opgroeien van kwetsbare kinderen. De Raad is bij het publiek vooral bekend van de taken rond jeugdbescherming, met name de rol bij uithuisplaatsingen. De taken rond het jeugdstrafrecht (zoals advies over de straf voor minderjarigen en de coördinatie van de uitvoering van taakstraffen) zijn veel minder bekend.

Cliënten van de RvdK hebben een veel persoonlijker, maar minder positief beeld van de RvdK dan burgers die niet met de Raad te maken hebben gehad. Zij zijn vooral kritisch over de kwaliteit van het onderzoek en advies. Voor een groot deel van de cliënten scoort de RvdK relatief laag op de eigenschappen empathisch, zorgvuldig en betrouwbaar. Tegelijkertijd is bijna de helft van de cliënten wél positief over de Raad, bijvoorbeeld omdat de Raad in hun ogen goed heeft geluisterd en gehandeld.

Aanpak IVRM

Het reputatieonderzoek voor de Raad voor de Kinderbescherming bestond uit twee delen: een online enquête (ingevuld door ruim 500 burgers, 110 cliënten en 165 ketenpartners) en 28 diepte-interviews met professionals van deze ketenpartners. IVRM heeft bij de opzet en rapportage gebruik gemaakt van de Reputatiemix. In het rapport is onder meer advies gegeven over verbeterprioriteiten, reputatiekansen en -risico’s. Door de Reputatiemix te vertalen naar de context van de RvdK en door de combinatie van kwantitatief en kwalitatief onderzoek zijn de resultaten direct toepasbaar in beleid.

Over de Raad voor de kinderbescherming

Kinderen hebben recht op een gezonde en stabiele ontwikkeling. Dat staat in het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind. In Nederland beschermt de Raad voor de Kinderbescherming dat recht voor kinderen die in hun ontwikkeling worden bedreigd. En voor hen die worden verdacht van of veroordeeld zijn voor een strafbaar feit. Daarnaast coördineert de Raad voor de Kinderbescherming taakstraffen en geeft zij advies bij adoptie, pleegzorg en complexe scheidingen.

“Wij geven adviezen die verstrekkende en ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor de gezinnen en jeugdigen waar wij mee te maken hebben. Dat vraagt om zorgvuldigheid en deskundigheid, maar ook om het vermogen om je te verplaatsen in de leefwereld van deze gezinnen en inzicht in de verwachtingen en ervaringen van onze partners in de jeugdbeschermingsketen. Het onderzoek heeft daar een zeer waardevolle bijdrage aan geleverd.”

Jeroen Duijvestijn, a.i. senior communicatieadviseur en perscoördinator bij de RvdK 

Meer weten over reputatieonderzoek?

Neem contact op

Maarten Halsema

Managing Director
0653525196
  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden