Verspreiden van nepnieuws door de politie geoorloofd?
Vorige week meldde Dagblad van het Noorden (DvhN) dat de politie hen in 2016 bewust heeft voorzien van nepinformatie om een potentiële verdachte uit de tent te lokken. De zaak: de zware mishandeling en beroving van een prostituee in 2008.
23 mei 2017 – De politie had geen hard bewijs in de zaak, alleen een dna-spoor van de Groningse Dennis J.. Een doorbraak zou nabij zijn, zei het Openbaar Ministerie tegen de krant, waarop de krant dit ‘nieuws’ publiceerde.
Ruis
Een woordvoerder van het OM ontkende vorige week echter dat er sprake zou zijn geweest van nepnieuws of onjuiste informatie, maar noemt het een bewuste strategie: “Door een bericht in de media te brengen, creëren we een ruis die hopelijk iets oplevert zodat het onderzoek verder kan.” Ze passen deze strategie naar eigen zeggen vaker toe. De hoofdredacteur van DvhN, Evert van Dijk, was not amused en voelt zich misbruikt. “We zullen nog alerter moeten zijn op wat de politie ons vertelt”, aldus Van Dijk. Het Genootschap van Hoofdredacteuren én de Nederlandse Vereniging voor Journalisten noemden het ‘een kwalijke zaak’ die ‘de geloofwaardigheid van de journalistiek aantast.’
Poll
Maar wat vindt het publiek er eigenlijk van? Is het brengen van nepnieuws, of het ‘creëren van een ruis’ zoals de OM-woordvoerder het noemt, geoorloofd om een verdachte tot bekennen aan te zetten? Wij maakten een Twitterpoll aan en leunden achterover.
De uitslag:
55%: ja
45%: nee
De meningen lopen sterk uiteen: een nipte meerderheid vindt dat het gewoon moet kunnen. Eén van de argumenten uit het ja-kamp: “Het doel heiligt de middelen.” Een nee-stemmer: “Ik zie met lede ogen aan dat DvhN wordt gebruikt als middel om ruis te creëren. Daar is een krant niet voor bedoeld.”
Opgepakt
De vraag die op ieders lippen brandt: heeft Dennis J. zichzelf aangegeven? Hij is alsnog opgepakt, maar niet naar aanleiding van het krantenartikel. Tegen hem is vijf jaar cel geëist.
Bron: NOS