Parlementaire ondervraging fiscale constructies mist legitimiteit

basic1-114_user_man Remon Vonk

De mini-parlementaire enquête naar de Panama Papers is een wassen neus. De trustsector, met zijn financiële adviseurs en constructies, ligt onder de loep, maar de grootste voorstander van kolossale belastingontduiking -de Rijksoverheid- blijft zelf buiten schot in de mini-enquête.

21 juni 2017 – Fiscale afspraken die de fiscus met multinationals heeft gemaakt, vallen namelijk buiten het mandaat van de enquêtecommissie. Hiermee boet de “enquête” in aan importantie en verliest de commissie haar legitimiteit, zo die er al was. Als je werkelijk geloofwaardig bij je publiek wil overkomen, zorg er dan voor dat je handelen als legitiem wordt gezien. De Rijksoverheid doet het omgekeerde: die maakt van één van haar sterkste wapens een wassen neus.

Panama Papers

Waar gaat het ook alweer over? Volgens onderzoek stroomt er jaarlijks 4000 miljard euro in en weer uit Nederlandse financiële instellingen door gunstige fiscale constructies. De Tweede Kamer wil weten of dat via ongewenste of illegale routes gaat en of Nederlandse fiscaal adviseurs hier een dubieuze rol in spelen. De onthullingen in de Panama Papers zijn de directe aanleiding voor de mini-parlementaire enquête.

Boter op je hoofd

Maar hoe geloofwaardig is deze vertoning? Met verontwaardigde gezichten trekken de moraalridders van politieke partijen ten strijde tegen belastingadviseurs en trustkantoren, met commissievoorzitter Henk Nijboer (PvdA) voorop. Terwijl diezelfde politieke partijen bij monde van de fiscus al jarenlang fiscaal gunstige deals met multinationals sluiten. 539 belastingafspraken in 2016 om precies te zijn. Hier hoor je er bijna niemand over (op een verdwaalde SP’er na). Een enkele krant maakt er melding van, maar politici staan niet massaal op de barricaden.

Gelijke monniken gelijke kappen

Wil de overheid echt werk maken van fiscale misstanden, dan moet er een echte parlementaire enquête komen die ook een echte vraag aan de orde stelt. Dus niet alleen rijke Nederlanders en zogenaamde brievenbusfirma’s opsporen die via fiscale constructies vermogen aan de belasting onttrekken, maar ook de gederfde belastinginkomsten van miljardenorganisaties in kaart brengen die zich met gunstige fiscale deals in Nederland vestigen. De parlementaire ondervraging, zoals die nu wordt uitgevoerd, is slechts een doekje voor het bloeden. Daarmee staat de legitimiteit van dit politieke middel op het spel. Nee, gelijke monniken gelijke kappen. Alleen zo kan de Rijksoverheid geloofwaardig financiële misstanden onderzoeken.

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden