Alarmfase rood voor Eredivisie

basic1-114_user_man Abdelilah Ouaali

Afgelopen weekend was het startschot van een nieuw Eredivisie-seizoen. Jaarlijks een opwindend moment voor voetbalfans. Toch werpt een donkere schaduw van zorg zich over het aanstaande seizoen, zoals blijkt uit alarmerende cijfers van recent onderzoek van Guido van Gorp & Hugo van der Parre van de NOS. Sinds de periode na afschaffing van de coronamaatregelen strafte de KNVB maar liefst 167 keer voetbalclubs vanwege supportersincidenten. In totaal zijn boetes ter waarde van 919.875 euro opgelegd als gevolg van deze overtredingen. Dit aantal steekt schril af tegen de 29 officieel bekendgemaakte sancties gedurende de twee seizoenen vóór de pandemie. Destijds maakte de KNVB de schikkingen echter niet openbaar, aldus de onderzoeksredactie van de NOS.

Een zorgwekkende trend

Ook een andere verontrustende trend lijkt terrein te winnen binnen de voetbalwereld: jongere individuen die agressief gedrag tijdens voetbalwedstrijden vertonen. Meerdere clubs in het betaald voetbal gaven bij NOS Stories aan dat zij bezorgd zijn over deze ontwikkeling. Deze ‘nieuwe aanwas’ van geweldsplegers baart niet alleen voetbalclubs en deskundigen zorgen, maar heeft ook aanzienlijke gevolgen voor de reputatie van de voetbalwereld. De agressie van een kleine minderheid overschaduwt de positieve waarden van sportiviteit, passie en gemeenschap die het voetbal ooit kenmerkten.

Een complex probleem

Men kan de stijgende cijfers van supportersgeweld niet langer negeren. De opkomst van jongere en agressievere plegers van geweld bij voetbalwedstrijden is geen geïsoleerd probleem. Het wordt namelijk beïnvloed door diverse factoren, waaronder maatschappelijke spanningen, minder sociale controle, opvoeding, sociale media en persoonlijke frustraties (na corona). Om een effectieve oplossing te vinden, is het essentieel om de onderliggende oorzaken te begrijpen.

Actie ondernemen

Om deze zorgwekkende trend aan te pakken én de reputatie van het voetbal beschermen, dan zijn doelgerichte stappen noodzakelijk.

Educatie en bewustwording: Voorlichtingscampagnes kunnen jongeren bewust maken van de gevolgen van geweld en agressief gedrag, zowel voor henzelf als voor de bredere voetbalgemeenschap. Ouders, scholen, media en sponsors spelen hierin een cruciale rol.

Positieve rolmodellen: Voetbalclubs en bekende spelers moeten dienen als positieve rolmodellen. Zij kunnen jongeren inspireren om respect, fair play en sportiviteit te omarmen. Voorwaarde is dat het gedrag van spelers op het veld ook echt verbetert. Agressiviteit, elkaar kaarten aannaaien en gescheld tegen de scheidsrechter heeft namelijk een aanstekelijk effect op sommige ‘fans’.

Strafmaatregelen: Voetbalbonden en competities moeten strikte straffen opleggen aan geweldsplegers, ongeacht hun leeftijd. Dit geeft een duidelijk signaal af dat geweld niet wordt getolereerd.

Jeugdprogramma’s: Investeer in jeugdprogramma’s die niet alleen sportieve vaardigheden ontwikkelen, maar ook sociale en emotionele intelligentie bevorderen. Dit helpt jongeren om op een gezonde manier met hun emoties om te gaan.

Verantwoordelijkheid en actie

Voetbalclubs, sponsors en maatschappelijke partners zijn de hoeders van de sport. Zij moeten het voortouw nemen om dit groeiende probleem te bestrijden. Na elk groot incident woedt even een storm en wijst iedereen naar elkaar, of naar de wet. Daarna wordt het weer stil. Clubs moeten keihard optreden, daarbij gesteund door andere betrokken partijen. Bovendien is het tijd voor forsere veiligheidsmaatregelen, bijvoorbeeld slimme camera’s die discriminerende uitingen beter vastleggen en herkennen. Fans moeten zich weer veilig en beschermd voelen tijdens wedstrijden. Strengere straffen zijn dus niet alleen gerechtvaardigd, maar ook noodzakelijk om geweld de kop in te drukken.

Cultuur van respect

Een duurzame oplossing vereist een verandering in de cultuur rondom voetbal. Samenwerking met supportersgroepen is essentieel om een positieve en vriendelijke sfeer te bevorderen. Het is van cruciaal belang dat alle betrokken partijen samenwerken om deze trend om te buigen. Alleen door gezamenlijke inspanningen behoudt het voetbal zijn integriteit als sport die verbroedert en inspireert, ongeacht de leeftijd van degenen die ervan genieten.

In dit nieuwe Eredivisie-seizoen moeten we niet alleen juichen voor doelpunten, tactische zetten en opwinding op het veld, maar ook eenheid tonen tegen geweld.

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden