Marc van den Tweel, directeur NOC*NSF: ‘Optimisme is een plicht (Karl Popper)’

basic1-114_user_man Stef Heutink

Marc van den Tweel is nu drie jaar directeur van NOC*NSF, daarvoor diende hij vooral het algemeen belang bij maatschappelijke organisatie. Hij maakt zich nu hard voor de sport.

Aftrap

We spreken elkaar in het centrum van de Nederlandse sport: Papendal. Marc van den Tweel, ooit begonnen als journalist en altijd bezig geweest met maatschappelijke organisaties zet zich nu in voor de sport. In essentie: NOC*NSF is dé sportkoepel van 77 bonden, 25000 verenigingen en vijf miljoen sporters. Daarnaast is het de belangenbehartiger van de sport in Nederland. Dat gaat over de Olympische Spelen, de Paralympische Spelen tot en met denksport en vissen.

Regeerakkoord

We hebben inmiddels de rol van belangenbehartiger goed gezien, de onderdelen in het regeerakkoord ten aanzien van de sport beloven niet veel goeds. We maakten zelf al een keer een verkiezingsspecial naar aanleiding van de laatste tweede kamer verkiezingen: sport kwam niet of nauwelijks in de verkiezingsprogramma’s voor. Wij waren daar vooral boos over, Marc is meer van het positieve en wil de benadering daar ook in blijven opzoeken. We zoeken constant naar de positieve kanten als insteek, ook richting de politiek.

HVV Laakkwartier

Een mooi voorbeeld is een voetbalclub in het Haagse Laakkwartier. Heel kort door de bocht: de helft stemt PVV, de andere helft stemt DENK. Als je naar deze club kijkt is het een toonbeeld van verbinding. Dat laten we graag zien, dat sport verbindt. De sport-infrastructuur in Nederland is zo ontzettend goed dat daar ook meer in zit, het beleidsterrein sport kan daarmee veel breder dan nu worden ingezet. Om onze invloed, wij hebben geen macht, op effectieve wijze in te zetten hebben we inmiddels ook een kantoor in Den Haag.

Concrete kansen

Kijk bijvoorbeeld naar de Basketbalbond, een enorm snelgroeiende sport maar wel met serieus tekort aan ruimte, er staan duizenden jongeren op de wachtlijst. Dat is een concreet op te lossen issue, dat is een kwestie van doen. Die populariteit is onder andere bereikt door social media. Daar zitten dus ook gewoon positieve kanten aan, al snappen wij de negatieve aspecten ook wel. Maar zoals Karl Popper al zei, en daar houden we ons aan: ‘optimisme is een plicht’.

Parijs

De verwachtingen voor Parijs zijn hoog: er is budget gereserveerd voor medailles, meer dan we denken nodig te hebben natuurlijk, maar het mag op ;). Het is belangrijk om te Investeren in topsport, de breedtesport zal dan makkelijker volgen. Marc pleit voor meer betaalde banen in de sport, niet van die houtje-touwtje contracten zoals je nu veel ziet. De vrijwilligerscultuur is geweldig, daar moeten we ook mee doorgaan dat stimuleert en motiveert enorm. Maar denk bijvoorbeeld ook aan goed betaalde gymdocenten, daar moeten we in blijven investeren.

Sponsors en kritiek

De wereld wordt kritischer naar bedrijven en hun maatschappelijke rol. Is er een visie op sponsors in de sport? Denk bijvoorbeeld aan de gokbedrijven. We zijn het paard hollend aan het beslaan, stelt Marc. We voeren zeker het gesprek, sponsors doen dat ook en willen daar ook zelf een rol in spelen. Het speelveld is compleet anders dan een paar jaar geleden. Platte zichtbaarheid blijft belangrijk maar de onderliggende waarden zijn wordt steeds meer onderkend.  Je hebt altijd te maken met vaste lasten én principes, we moeten daar realistisch in zijn en niet al te calvinistisch. De markt voor online kansspelen vrijgeven in combinatie met een reclameverbod gaat niet hand in hand. De Nederlandse Loterij is gelukkig het braafste jongetje van de klas, en dat blijft zo, ze vervullen een voorbeeldfunctie. NOC*NSF gaat voor de komende 10 jaar met de Nederlandse Loterij aan de slag om het beleid verder in te vullen.

Geld

Is er wel eens angst voor het grote geld, denk bijvoorbeeld aan de 650 miljard die Saoedi-Arabië te besteden heeft voor sport? NOC*NSF is betrokken in de internationale discussie over dit onderwerp, op termijn kan dit wel een bedreigend effect hebben. Hier kunnen het bedrijfsleven en de overheid een rol in nemen. Een flink aantal topsporters verdient natuurlijk heel bescheiden, het is echt maar 10% die echt een behoorlijk inkomen pakt. Het is fair dat iedereen deelt in het geld dat verdiend wordt.

Maatschappelijke rol

NOC*NSF organiseert rondom de komende spelen mooie maatschappelijke programma’s met de Franse overheid met als doel sport te brengen naar de banlieues. Daarnaast hebben we een aantal duurzaamheidsprogramma’s opgetuigd die vooral gericht zijn op klimaatbeleid. Dit zul je niet veel zien, dat is gewoon een kwestie van doen. In dat kader noemt Marc BEAT Cycling (dat vinden wij natuurlijk wel leuk), een sportploeg die duurzaamheid zo ongeveer op één zet geheel passend in de eigen strategie. Meer ploegen kunnen hier een voorbeeld aan nemen.

Tot slot stelt Marc dat we de sportprestatie, het sportplezier en de maatschappelijke relevantie als heilige drie-eenheid moeten beschouwen, dat is de beste check die er is. Daar sluiten wij ons natuurlijk graag bij aan.

Luister de podcast op je favoriete kanaal:

Spotify

ITunes

Soundcloud

 

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden